Kardiochirurgia dorosłychCzynność lewej komory serca i stężenia peptydów natriuretycznych po wymianie zastawki aortalnej z powodu jej izolowanego zwężenia w obserwacji rocznej - Reszka, Beata; Biernat, Jolanta; Roleder, Tomasz; Jasiński, Marek; Jakubowski, Daniel; Malinowski, Marcin; Dalecka, Anna-Maria; Twardowski, Romuald; Piotrowski, Witold; Deja, Marek; Woś, Stanisław; Gołba, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Wymiana zwężonej zastawki aortalnej jest początkiem procesu regresji przerostu i poprawy czynności rozkurczowej lewej komory. Brak współcześnie danych na temat zmienności stężeń peptydów natriuretycznych w przebiegu tego procesu. Celem pracy był opis zmienności stężeń peptydów natriuretycznych typu B (NT-proBNP) i przedsionkowego (NT-proANP) na tle zmienności parametrów lewej komory serca u pacjentów po wymianie zastawki aortalnej z powodu jej izolowanego ciężkiego zwężenia w obserwacji średnioterminowej. Materiał i metody: Badaniem objęto 67 pacjentów z izolowanym ciężkim zwężeniem zastawki aortalnej. Przed zabiegiem, w 30 dni, 6 i 12 miesięcy po operacji echokardiograficznie określano parametry czynności skurczowej i rozkurczowej lewej komory. W tych samych punktach czasowych mierzono stężenie NT-proBNP i NT-proANP w surowicy krwi. Wyniki: Wyjściowe wysokie stężenia NT-proBNP i NT-proANP obniżyły się odpowiednio w 6. miesiącu i 30. dniu po zabiegu. Redukcja stężenia NT-proBNP najlepiej korelowała z regresją masy lewej komory (LVMi). Zmienność stężenia NT-proBNP pozostawała w związku z pojawiającą się późno po zabiegu poprawą czynności rozkurczowej lewej komory. Niezależnymi parametrami określającymi przedoperacyjne stężenie NT-proBNP były: frakcja wyrzutowa lewej komory, LVMi oraz prędkość maksymalna fali czynnego napływu mitralnego. Niezależnymi parametrami określającymi wyjściowe stężenie NT-proANP były: objętość końcowo-skurczowa, LVMi oraz objętość lewego przedsionka. Wnioski: Redukcje stężeń NT-proBNP i NT-proANP po wymianie zwężonej zastawki aortalnej nie przebiegają równolegle i zależą od różnych wskaźników czynności lewej komory serca.