Kardiochirurgia Dorosłych Czasowe przęsłowanie podobojczykowo-udowe w operacjach tętniaków aorty piersiowo-brzusznej - Siondalski, Piotr; Jaworski, Łukasz; Jarmoszewicz, Krzysztof; Pawlaczyk, Rafał; Brzeziński, Maciej; Jagielek, Dariusz; Rogowski, Jan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Operacje tętniaków aorty zstępującej, obejmujących odcinek piersiowo-brzuszny, należą do najbardziej rozległych procedur chirurgicznych, obarczonych znaczną liczbą powikłań oraz wysoką śmiertelnością. Najistotniejsze zagrożenia to zespół uszkodzenia wielonarządowego oraz niedokrwienie rdzenia kręgowego. Cel pracy: Celem pracy jest przedstawienie teoretycznych założeń oraz wyników przeprowadzonych operacji metodą czasowego przęsłowania podobojczykowo-udowego. Materiał i metoda: Operowano trzech chorych ze wskazań nagłych spowodowanych tętniakiem aorty piersiowej i brzusznej – typu I i II wg Crawforda, wykonując czasowy by-pass podobojczykowo-udowy. Wyniki: Uzyskano zadowalające wyniki leczenia. Wnioski: Opisana metoda podnosi bezpieczeństwo operacji i poprawia wyniki leczenia pacjenta z tętniakiem aorty piersiowo-brzusznej, co można stwierdzić na podstawie wstępnych doświadczeń i analizy założeń teoretycznych jej zastosowania.