Wady wrodzoneOdległe wyniki całkowitego zewnątrzsercowego połączenia żylno-płucnego - Kansy, Andrzej; Maruszewski, Bohdan; Mirkowicz-Małek, Małgorzata; Kościesza, Andrzej; Dmeńska, Hanna; Kwaśniak, Ewelina; Burczyński, Piotr; Brzezińska-Rajszys, Grażyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Całkowite zewnątrzsercowe połączenie żylno-płucne (TCPC) zapewnia laminarny przepływ krwi, obniża ciśnienie w przedsionku systemowym, zmniejsza prawdopodobieństwo powstania zaburzeń rytmu serca. Cel pracy: Celem pracy jest ocena odległych wyników zewnątrzsercowego TCPC wykonanego w latach 1992–2002 u dzieci z różnymi postaciami czynnościowo pojedynczej komory. Materiał i metody: Wykonano 31 operacji. Średni wiek operowanych dzieci wynosił 7,6 lat, 95% CI (6,2–8,9), SD 3,7. Średnia masa ciała wynosiła 20,7 kg, 95% CI (18,3–23,2), SD 6,7. Rozpoznania przedoperacyjne to: atrezja zastawki trójdzielnej – 12, podwójny napływ do komory lewej – 7, podwójny odpływ z komory prawej – 6, zespół heterotaksji – 3, inne postacie – 3. U 12 pacjentów wykonaliśmy bezpośrednie całkowite połączenie żylno-płucne, u 19 użyliśmy wstawki naczyniowej (13 – allograft aortalny, 6 – wstawka z PTFE). Wczesna śmiertelność wyniosła 9,7% (3/31). W badaniach odległych wykonaliśmy: badanie przedmiotowe, przeglądowe zdjęcie klatki piersiowej, badanie EKG, ECHO, spiralną tomografię komputerową i badanie spirometryczne. Wyniki: Badaniami objęto grupę 27 dzieci. Średni czas obserwacji wyniósł 7,4 lat, 95% CI (6,4–8,5), SD 2,7. Rozwój fizyczny dzieci był prawidłowy – masa ciała wynosiła 34,8 percentyla, 95% CI (22,6–47,1), wzrost wynosił także 34,8 percentyla, 95% CI (22,5–47,1). Saturacja O2 wynosiła 93,8, 95% CI (92–95), SD 2,9. Wskaźnik McGoona wynosił 1,6, 95% CI (1,5–1,8), SD 0,3 i obniżył się w stosunku do wartości z okresu przed operacją o 2,3, 95% CI (2–2,5), SD 0,6. Frakcja wyrzutowa (%EF) wynosiła 75,5, 95%CI (72,1–78,9), SD 7,8. Nie stwierdziliśmy gradientu w miejscu zespoleń. Zmniejszenie się średnicy wstawki naczyniowej w grupie allograftu aortalnego wynosiło 10%, a w grupie PTFE 20%. Żaden z pacjentów nie wymagał reoperacji. Troje dzieci miało wszczepiony układ stymulujący (2 przed TCPC), pozostali mieli rytm zatokowy. Badanie spirometryczne wykazało prawidłową pojemność płuc i wymianę gazową u 90% dzieci. Wnioski: Zewnątrzsercowe całkowite połączenie żylno-płucne daje dobre wyniki odległe, zarówno anatomiczne, jak i czynnościowe. Naszym graftem z wyboru w połączeniach żylno-płucnych jest krioprezerwowany allograft aortalny.