TorakochirurgiaWideotorakoskopowe leczenie samoistnej pierwotnej odmy opłucnowej – doświadczenia własne - Czyżewski, Damian; Wojtacha, Jacek; Filipowski, Marek; Misiołek, Hanna; Rokicki, Marek; Rokicki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Samoistna pierwotna odma opłucnowa (SPOO) dotyczy głównie ludzi młodych, aktywnych zawodowo i charakteryzuje się częstymi nawrotami. Jej etiopatogeneza nadal nie jest dokładnie znana. Leczenie zachowawcze, nakłucia i aspiracja powietrza, drenaż oraz leczenie chirurgiczne są stosowane z różną częstością nawet w ośrodkach o tych samych profilach. Cel: Celem rozbioru klinicznego jest analiza przydatności wideotorakoskopii jako zasadniczej metody leczenia chorych ze SPOO. Materiał i metody: W okresie od 1998 do 2005 r. leczono 110 chorych ze SPOO z wykorzystaniem wideotorakoskopii. Przeanalizowano wyniki wczesne i odległe z uwzględnieniem zakresu wycięcia opłucnej ściennej. Wyniki: W badanej grupie nie doszło do zgonu. Powikłania wczesne wystąpiły u 20 (18,2%), a nawroty u siedmiorga (6,4%) leczonych chorych. Nie stwierdzono statystycznie znamiennych różnic w zależności od zakresu usunięcia opłucnej ściennej, chociaż w grupie z pleurektomią prawie całkowitą u żadnego chorego nie doszło do nawrotu objawów. Wnioski: Wideotorakoskopia zwłaszcza połączona z pleurektomią ścienną może być polecaną metodą w leczeniu chorych ze SPOO.