Torakochirurgia Nawracające zakażenia układu oddechowego wskazaniem do operacyjnego leczenia hipoplazji płuca u 53-letniej chorej - Fijołek, Justyna; Wiatr, Elżbieta; Rudziński, Piotr; Orłowski, Tadeusz Maria; Burakowska, Barbara (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Hipoplazja płuca jest rzadką wadą wrodzoną, której częstość występowania jest szacowana na 1–2 przypadki na 12 000 urodzeń. Choroba charakteryzuje się występowaniem szczątkowego oskrzela głównego z niedorozwiniętym miąższem płucnym oraz szczątkowymi naczyniami. Większość chorych z hipoplazją płuca umiera w okresie noworodkowym z powodu niewydolności oddechowej lub towarzyszących często wad w budowie lub funkcjonowaniu innych narządów. Część chorych dożywa jednak wieku dorosłego. W tej grupie pacjentów głównymi objawami choroby są nawracające infekcje układu oddechowego oraz duszność. Poniżej przedstawiamy opis przypadku 53-letniej chorej, u której hipoplazję płuca rozpoznano w wieku 43 lat. Leczenie operacyjne przeprowadzono 10 lat później z powodu nawracających bakteryjnych zakażeń układu oddechowego i krwiopluć.