Niewydolność serca i płuc, transplantologia Doświadczenie w kwalifikacji chorych z nieodwracalnym uszkodzeniem płuc do transplantacji w Klinice Chorób Płuc i Gruźlicy w Zabrzu oraz w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu w 2006 roku - Jastrzębski, Dariusz; Wojarski, Jacek; Nowak, Jolanta; Iwiński, Janusz; Gumola, Anna; Przybylski, Roman; Poloński, Lech; Kozielski, Jerzy; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Klinika Chorób Płuc i Gruźlicy oraz Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu od 1999 r. prowadzą kwalifikację chorych do przeszczepu płuc. W pracy przedstawiono dotychczasowe wyniki z uwzględnieniem liczby dokonanych transplantacji, czasu oczekiwania na przeszczep, przeżycia w grupie oczekujących i po przeszczepie. Szczegółowe zestawienie obejmuje rok 2006, kiedy wykonano siedem transplantacji płuc u pacjentów zakwalifikowanych do przeszczepu. Analizie poddano rodzaj schorzenia będącego wskazaniem do przeszczepu, czynniki ryzyka wpływające na powodzenie zabiegu, stan czynnościowy układu oddechowego u chorych kwalifikowanych do zabiegu. Ponadto w artykule przedstawiono przyczyny wykluczenia pacjentów z zabiegu lub jego odroczenia.