Niewydolność serca i płuc, transplantologia Wyniszczenie chorych kwalifikowanych do transplantacji serca, płuc – czy potrafimy temu zapobiec lub zmniejszyć ryzyko niebezpiecznych powikłań? - Rozentryt, Piotr; Nowak, Jolanta; Sikora, Jacek; Poloński, Lech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Jak wynika z licznych badań epidemiologicznych, utrata masy ciała u osoby bez patologicznej otyłości zwiększa ryzyko wielu zdarzeń niepożądanych. Choroby i procedury medyczne, które indukują katabolizm, obciążone są większym ryzykiem u osób z niską, a nawet prawidłową masą ciała, w porównaniu z osobami z nadwagą czy niewielką otyłością. Szereg chorób przewlekłych, takich jak niewydolność serca czy przewlekła obturacyjna choroba płuc, indukują procesy kataboliczne, a hamują mechanizmy prowadzące do odnowy. Wyniszczenie jest efektem końcowym takich procesów, w których następuje długotrwała przewaga procesów katabolicznych nad anabolicznymi. W odróżnieniu od niedoborów kalorycznych wyniszczenie prowadzi do utraty zarówno masy tłuszczowej, jak i beztłuszczowej. Procesy przewlekłe charakteryzują się często okresami zaostrzeń i fazami spowolnienia lub nawet odwrócenia katabolizmu. Następuje wtedy akumulacja tkanki tłuszczowej. Dlatego wyniszczenie (ubytek tkanki beztłuszczowej) może być obecne także u chorych z prawidłową masą ciała. W pracy omówiono sposoby zapobiegania wyniszczeniu w przebiegu niewydolności serca. Wskazano czynniki ryzyka wyniszczenia oraz wymieniono niektóre z potencjalnie użytecznych strategii leczenia.