Dzielimy się Doświadczeniem Odwracalność nadciśnienia płucnego – kiedy i w jaki sposób oceniać, jak interpretować? - Świerad, Marcin; Maruszewski, Marcin; Zakliczyński, Michał; Zębik, Tadeusz; Świątkowski, Andrzej; Gąsior, Mariusz; Poloński, Lech; Kalarus, Zbigniew; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Celem pracy jest określenie definicji nadciśnienia płucnego dla potrzeb oceny i kwalifikacji chorych ze schyłkową niewydolnością układu krążenia kwalifikowanych do transplantacji serca lub serca i płuc. Rozpoznanie nadciśnienia płucnego u potencjalnego kandydata do transplantacji serca obliguje zespół lekarzy prowadzących i kwalifikujących do określenia stopnia jego odwracalności, tj. reaktywności łożyska płucnego na stosowane wazodilatatory. Poszczególne protokoły oceny odwracalności nadciśnienia płucnego i stosowane w nich leki pozwalają nie tylko na ocenę stanu łożyska naczyniowego, ale również na prognozowanie powodzenia transplantacji serca w zależności od uzyskanych wyników. Decyzja o kwalifikacji do transplantacji serca, serca i płuc lub dyskwalifikacji pacjenta powinna być oparta na ocenie wielu czynników; nadciśnienie płucne z uwagi na znamienny wpływ na wczesne wyniki operacyjne powinno być poddane starannej diagnostyce i analizie.