RehabilitacjaRehabilitacja po transplantacji płuc w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu – nowe wyzwania, nowa szansa dla chorych - Foik, Joanna; Wojarski, Jacek; Blicharska-Drobny, Beata; Kucewicz-Czech, Ewa; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Celem artykułu jest zaprezentowanie opracowanego w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu postępowania rehabilitacyjnego u chorych po transplantacji płuc we wczesnym okresie po zabiegu. Autorzy przedstawiają metody fizjoterapii obejmujące: utrzymanie drożności drzewa oskrzelowego, rozprężenie płuca przeszczepionego, wczesne uruchomienie biorcy oraz zapobieganie zakażeniom układu oddechowego, zwłaszcza u wyniszczonych chorych z nieodwracalnym uszkodzeniem płuc przed zabiegiem. Autorzy przedstawiają również modyfikacje przebiegu rehabilitacji w przypadkach powikłań