Forum Młodych Chirurgów Ocena aktywności białka C u niemowląt operowanych z powodu wrodzonej wady serca z użyciem krążenia pozaustrojowego – badania pilotażowe - Szpecht, Dawid; Wojtalik, Michał; Mrówczyński, Wojciech; Poprawski, Grzegorz; Kempka-Dobra, Ewa (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Czynnikiem mogącym mieć wpływ na ciężkość przebiegu pooperacyjnego u niemowląt poddanych korekcji kardiochirurgicznej z powodu wady wrodzonej serca w krążeniu pozaustrojowym (ECC) jest białko C. Cel: Celem pracy była ocena aktywności białka C podczas zabiegów kardiochirurgicznych w krążeniu pozaustrojowym. Ponadto analizowano wpływ przed- i okołooperacyjnych czynników ryzyka infekcji na zmiany w aktywności białka C oraz oceniano profil poziomów białka C u dzieci z objawami oraz bez objawów zakażenia uogólnionego. Materiał i metody: Do badań włączono ośmioro niemowląt operowanych w krążeniu pozaustrojowym w styczniu i lutym 2006 r. w Klinice Kardiochirurgii Dziecięcej w Poznaniu. Próbki krwi pobierano: bezpośrednio po znieczuleniu ogólnym pacjenta, pięć minut po podłączeniu do krążenia pozaustrojowego i przed odłączeniem od niego, 15 minut po podaniu protaminy, w drugiej i trzeciej dobie po operacji. Aktywność białka C oznaczono przy użyciu koagulometru Coag Chrom 3003. Wyniki: Zauważono istotne różnice statystyczne między średnimi aktywnościami białka C w określonych punktach czasowych (A vs B, vs C, vs D, vs E, vs F, p<0,0001). Nie stwierdzono istotnej statystycznie różnicy między aktywnością białka C wśród pacjentów wysokiego i niskiego ryzyka rozwoju infekcji uogólnionej (p=0,3939). Nie wykazano znamiennej statystycznie różnicy między aktywnością białka C u dzieci z infekcją uogólnioną i bez niej (p=0,3333). Wnioski: ECC znacząco wpływa na metabolizm białka C. Podczas zabiegów w krążeniu pozaustrojowym stwierdza się wyraźny spadek aktywności białka C i powrót do wartości sprzed zabiegu w trzeciej dobie po operacji.