Produkcja IL-6 charakteryzuje komórki raka jajnika i ma znaczenie biologiczne i kliniczne - Lange, Andrzej; Kryczek, Ilona; Gryboś, Marian (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Wykazano, że produkcja interleukiny 6 (IL-6) przez komórki raka jajnika (OC) wiąże się z ogólnoustrojową odczynowością, czego wyrazem jest podniesiony poziom białka C-reaktywnego (CRP) w surowicy chorych oraz towarzysząca niektórym pacjentkom nadpłytkowość. IL-6 produkowana jest fizjologicznie przez komórki ziarnicze jajnika i podlega regulacji hormonów gonadotropowych. W raku jajnika produkcja ta jest autonomiczna, na co wskazują znacznie wyższe poziomy IL-6 w płynie z nowotworowych torbieli w porównaniu do płynu z torbieli łagodnych. Produkcja IL-6 związana jest z morfologią guza, guzy brodawkowate są dobrymi producentami IL-6. Produkcja IL-6 przez komórkę nowotworową może oddawać potencjał produkcji IL-6 komórki, która uległa transformacji. IL-6 i jej białko odczytowe CRP może być markerem guza posiadającego możliwość cytokinowego oddziaływania na lokalną odporność.