Rola ginekologa w okresie pre- i okołomenopauzalnym - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Rola, jaką ginekolog odgrywa w opiece lekarskiej nad kobietami w wieku przed- i okołomenopauzalnym, jest nie do przecenienia. Z jednej strony jest on często w warunkach polskich lekarzem pierwszego kontaktu, z drugiej zaś pre- i perimenopauza są czasem, gdzie właściwy nadzór nad ulegającym pogorszeniu zdrowiem kobiet jest niezmiernie ważny. Zadanie ginekologa jest złożone, obejmuje wykonanie wielu badań przesiewowych, działania profilaktyczne – w tym utrzymanie prawidłowego BMI (body mass index), propagowanie zdrowego stylu życia, dobrą współpracę z lekarzami innych specjalności oraz konkretne działania lecznicze, w ramach których stosowanie ultraniskodawkowej terapii hormonalnej jest skutecznym i bezpiecznym sposobem leczenia wielu dolegliwości menopauzalnych i podniesienia jakości życia kobiet.