Analiza ekspresji białka oraz mutacji i metylacji wysp CpG p16 w komórkach pierwotnego sporadycznego czerniaka oka - Kaczmarek, A.; Mackiewicz, A.; Romanowska, B.; Kwiatkowska, E.; Heitzman, J.; Stachura, J.; Lamperska, K.; Mackiewicz, K.; Starzycka, M. (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
W 41 przypadkach sporadycznego pierwotnego czerniaka oka badano ekspresję białka p16, mutacje punktowe i metylację wysp CpG w obrębie promotora genu p16. Ekspresję białka p16 oceniano immunohistochemicznie, a mutacje przy użyciu techniki PCR-SSCP. Metylację wysp CpG w obrębie odcinka promotorowego badano stosując reakcję PCR po uprzedniej modyfikacji DNA. W 15 proc. przypadków czerniaka naczyniówki w mniej niż 10 proc. komórek nowotworowych stwierdzono obecność białka p16, w 70 proc. przypadków obecność białka stwierdzono w mniej niż 50 proc. komórek nowotworowych, a w 7 proc. przypadków ekspresję białka p16 stwierdzono w ponad 80 proc. komórek nowotworowych. Stopień ekspresji białka p16 był związany z typem histopatologicznym, a nie ze stopniem histologicznej inwazyjności tego nowotworu. W badanym materiale nie stwierdzono mutacji punktowych ani metylacji wysp CpG w obrębie odcinka promotorowego genu p16. W dwóch przypadkach stwierdzono polimorfizm w kodonie 84 (GAC/GAT).