Określenie wieku menopauzy naturalnej w populacji polskich kobiet - Kaczmarek, Maria (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
W pracy określono wiek menopauzy naturalnej polskich kobiet. Próbę stanowiły 7183 kobiety w wieku 35–65 lat, dla których dane zebrano podczas przekrojowych, ogólnopolskich badań stanu zdrowia i jakości życia kobiet w średnim wieku (WOMID). Badania prowadzono w latach 2000–2004. Z kwestionariusza menopauzalnego, wypełnianego przez kobiety podczas badań wybrano informacje demograficzno-społeczne oraz dotyczące statusu menstruacyjnego. Do ich opracowania zastosowano analizę historii zdarzeń. Obliczenia wykonano w pakiecie programów statystycznych Statistica 7.1. Wiek menopauzy naturalnej wyznaczono metodą Kaplana-Meiera. W metodzie tej obserwacje odcięte stanowił wiek menopauzy sztucznej, wiek rozpoczęcia kuracji hormonalnej u kobiet stosujących HRT, wiek kobiet, których status menstruacyjny w chwili badania określono jako premenopauzalny. Wyliczono wartości wieku menopauzy naturalnej dla 5., 10., 25., 50., 75., 90. i 95. centyla. Mediana wieku menopauzy naturalnej wyniosła 51,25 lat. Porównanie wieku menopauzy naturalnej w 2 kohortach kobiet, urodzonych przed 1945 r. i w/po 1945 r., nie potwierdziło sugestii o występowaniu trendów czasowych wieku menopauzy (brak statystycznie istotnych różnic, p>0,05). Analiza porównawcza wieku menopauzy naturalnej kobiet z różnych krajów świata sytuuje polskie kobiety na ich tle. Przeciętny wiek menopauzy naturalnej u polskich kobiet jest taki sam, jak u kobiet z innych krajów Europy, Australii i USA. W porównaniu z kobietami z krajów Afryki i Azji (poza Japonią) kobiety w Polsce przechodzą menopauzę w starszym wieku. Wiedza na temat wieku menopauzy naturalnej w populacji polskich kobiet, wobec systematycznie wydłużającego się trwania ludzkiego życia, ma nie tylko znaczenie poznawcze, ale może być wykorzystana w planowaniu polityki zdrowotnej i programów ochrony zdrowia kobiet.