Rodzina protoonkogenów myb - Szczylik, Cezary; Pawlak, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Protoonkogen c-myb koduje jądrowy czynnik transkrypcyjny i wykazuje znaczącą homologię sekwencji z dwoma innymi członkami rodziny myb – genami a-myb i b-myb. Czynniki transkrypcyjne myb pełnią kluczową rolę w kontroli proliferacji i różnicowania licznych typów komórek, jednak ich mechanizm działania pozostaje niejasny. Rodzina czynników transkrypcyjnych myb jest mocno związana z regulacją wzrostu i różnicowania komórek hematopoetycznych. Zahamowanie funkcji genów myb przez antysensowne oligodeoksynukleotydy może ewentualnie stanowić podstawę molekularnego podejścia do leczenia białaczek.