Hormonalna terapia zastępcza a otyłość - Paszkowski, Tomasz; Kłodnicka, Monika (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Nadwaga i otyłość to jedne z najczęstszych zaburzeń spotykanych u kobiet w okresie okołomenopauzalnym – problem ten dotyczy ok. 65% kobiet w tym okresie życia. Hormonalna terapia zastępcza (HTZ) nie indukuje otyłości. Podwyższone BMI (body mass index) nie jest przeciwwskazaniem do stosowania HTZ, jakkolwiek terapia hormonalna powinna być stosowana u pacjentek otyłych ze szczególną ostrożnością. Dostępna literatura przedmiotu wskazuje na to, że u pacjentek z nadwagą/otyłością kluczową rolę w zakresie profilu bezpieczeństwa HTZ ma właściwy dobór drogi podawania hormonów oraz zastosowanie minimalnie skutecznych dawek.