Budowa i funkcje receptorów ErbB (HER) - Falkiewicz, Bogdan; P. Bielawski, Krzysztof; Vogt, Ulf (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
W pracy przedstawiono ogólną charakterystykę, podział i schemat budowy receptorowych kinaz tyrozynowych rodziny ErbB ( HER ). Kodowane są one przez znane protoonkogeny erbB-1 ( HER , egfr) i erbB-2 ( HER , neu) oraz geny o prawdopodobnej funkcji onkogennej, erbB-3 ( HER3 ) i erbB-4 ( HER4 ). Opisano ligandy, schemat dimeryzacji i przekazywania sygnału oraz funkcję receptorów ErbB. Wymieniono również mechanizmy wiodące do nadmiernej aktywacji tych kinaz receptorowych, prawdopodobnie odpowiedzialnej za ich funkcję onkogenną.