Aspekty zastosowania wybranych związków metali w terapii przeciwnowotworowej - Dąbrowski, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Właściwości przeciwnowotworowe oraz przydatność kliniczna cis-platyny i jej pochodnych, zadecydowały o celowości poszukiwań związków o podobnej aktywności, zawierających inne metale. Udowodniono, że wykazują ją przede wszystkim związki tytanu (IV), germanu (IV), galu (III), rutenu (III), palladu (II) i cyny (IV), z których tylko trzy pierwsze pomyślnie przeszły badania kliniczne I/II fazy. W artykule przedstawiono aktualny stan wiedzy o mechanizmach działania wybranych związków tytanu, germanu i galu, profilach ich aktywności przeciwnowotworowej w badaniach laboratoryjnych in vivo i in vitro oraz prowadzonych badaniach klinicznych.