Fenomen odbicia PSA po radykalnej teleradioterapii raka gruczołu krokowego - Roszkowski, Krzysztof; Makarewicz, Roman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wprowadzenie do praktyki klinicznej oznaczeń antygenu PSA (specific prostate antigen) zmieniło terapeutyczne podejście do leczenia raka gruczołu krokowego. Antygen PSA został zdefiniowany jako wrażliwy marker do monitorowania raka gruczołu krokowego. U pacjentów poddanych teleradioterapii (EBRT) wartość nadiru PSA po leczeniu jest statystycznie znaczącym wyznacznikiem wyników leczenia. ASTRO oceniło rolę badań PSA w kontroli po leczeniu radykalnym raka stercza, przyjmując definicję biochemicznej wznowy jako 3 kolejne wzrosty poziomu PSA w surowicy po nadirze spowodowanym terapią promieniowaniem. Praktyka kliniczna wykazała, że wzrost poziomu PSA po teleradioterapii jest możliwy i nie wiąże się z progresją choroby. Fenomen ten nazwano jako PSA bounce. W literaturze zostało opisanych kilka różnych definicji odbicia PSA (PSA bounce). Większość z nich została dowiedziona w badaniach klinicznych. Autorzy w prezentowanej pracy przedstawiają aktualny stan wiedzy na temat tego fenomenu po zastosowaniu radykalnej teleradioterapii.