Wyniki badań nad przyczynami opóźnień w leczeniu u chorych na raka piersi z próbą oceny wpływu czynników psychologicznych - Brandys, Anna; Rysz, Barbara; Żuchowska-Vogelgesang, Beata; Rachtan, Jadwiga; Pawlicki, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
W artykule przedstawiono wyniki własnych badań nad przyczynami opóźnień leczenia chorych na raka piersi. W grupie przebadanych 117 chorych u 30,5 proc. stwierdzono opóźnienie wynoszące średnio 7,5 miesiąca. Opóźnienie z winy pacjenta jest spowodowane głównie korzystaniem z medycyny niekonwencjonalnej oraz czynnikami psychologicznymi. Na opóźnienie z winy lekarza składa się nieprawidłowo i zbyt długo prowadzona diagnostyka oraz niewłaściwe leczenie stosowane prawie u co 3 chorej. Mimo prowadzonej akcji szkoleniowej sytuacja na przestrzeni ostatnich 20 lat uległa tylko nieznacznej poprawie.