Przezskórna wertebroplastyka i osteoplastyka w leczeniu przeciwbólowym raka nerki z przerzutami do struktur kostnych - Brzozowski, Krzysztof; Żukowski, Paweł; Bogusławska, Romana; Szymański, Piotr; Korniluk, Jan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Przerzuty raka nerki najczęściej umiejscawiają się w płucach i kościach o budowie gąbczastej (trzonach kręgosłupa i miednicy). Naciekanie i destrukcja struktury kostnej zawsze wiąże się z bólem wskutek niszczenia beleczek kostnych, prowadzących do złamań. Złamanie trzonu kręgowego prowadzi do ucisku na korzenie nerwowe i destabilizacji segmentów kręgosłupa. Zabiegi przezskórnej wertebroplastyki i osteoplastyki kości niszczonych naciekiem pozwalają wyeliminować lub znacznie zmniejszyć dolegliwości bólowe. Zabieg ten polega na wprowadzeniu specjalnej igły stalowej z mandrynem pod kontrolą fluoroskopii rentgenowskiej w obręb zmiany. Następnie w miejsce zmienione naciekiem podawany jest cement kostny pod niewielkim ciśnieniem, średnio ok. 2,5 ml. Zabieg wertebroplastyki stabilizuje trzon i zapobiega dalszym jego złamaniom. Natomiast w obu tych rodzajach zabiegów (wertebroplastyce i osteoplastyce) temperatura wytworzona w trakcie wiązania cementu kostnego i jego chemotoksyczność prawdopodobnie niszczy komórki nowotworowe.