Artykuł specjalnyRezonans magnetyczny w chorobie niedokrwiennej serca - Ferrari, Victor A.; Księżycka, Ewa; Duffy, Kevin; Scott, Craig H.; Sutton, Martin G. St. John (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2007)
Obrazowanie w kardiologii przy użyciu rezonansu magnetycznego (ang. cardiac magnetic resonance – CMR) jest cennym narzędziem oceny choroby wieńcowej zarówno w stanach ostrych, jak i przewlekłych. Rezonans magnetyczny w czasie jednej rejestracji umożliwia uzyskanie różnorodnych informacji zawierających dane dotyczące zarówno kurczliwości komory, ukrwienia mięśnia sercowego, jak i jego żywotności. W pewnych sytuacjach te informacje mogą być użyte dla określenia rokowania, w szczególności rozwinięcia się niewydolności serca, wystąpienia kolejnych epizodów sercowych czy śmiertelności. Dodatkowo do informacji mogących pochodzić z innych metod diagnostycznych, unikatowa technika CMR znakowania (ang. tagging) pozwala na ilościową analizę odcinkowej kurczliwości komory. Prezentowana praca opisuje obecne i możliwe w przyszłości zastosowanie CMR do badania odcinkowej kurczliwości komory w chorobie niedokrwiennej serca.