Czy narażenie wewnętrzne personelu medycznego powinno być monitorowane? - Filipiak, Bogdan; Mlicki, Kazimierz; Haratym, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Omawiana jest specyfika ochrony radiologicznej w medycynie. Istotnym problemem jest optymalizacja narażenia personelu medycznego stykającego się z otwartymi źródłami promieniowania. Jednym z warunków optymalizacji jest właściwa ocena dawki efektywnej, co wymaga prowadzenia monitoringu indywidualnego narażenia wewnętrznego. Celem artykułu jest zapoczątkowanie dyskusji na ten temat.