Ostateczne rozwiązanie. Rozmowa z Krzysztofem Bukielem - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Krzysztof Bukiel w przedstrajkowym nastroju mówi, że najlepsi lekarze powinni zarabiać nawet 50 tys. zł miesięcznie, bo to niedopuszczalne, aby polski parlamentarzysta dostawał diety 3–4 razy wyższe od uposażenia lekarza specjalisty, gdy np. w Wielkiej Brytanii poseł zarabia mniej więcej połowę tego, co lekarz konsultant. Jeśli minister Religa nie zrealizuje postulatów OZZL, szef związku lekarzy zapowiada ostateczne wyjście – masowe zwolnienie się z pracy lekarzy i ich tzw. autoprywatyzację.