Uwolnić szpitale! (Menedżer Zdrowia, 2007)
W kilku miastach Polski (m.in. w Szczecinie, Poznaniu, Łodzi i Warszawie) powstają biznesplany dla inwestorów zachodnich, gotowych budować szpitale od podstaw. To dowód, że zaczyna się zaostrzać konkurencja, a na wolnym rynku spzoz-y będą jak drezyna ścigająca się z francuskim pociągiem TGV. Dlatego ratunkiem jest przekształcanie szpitali samorządowych w spółki kapitałowe. Żaden z 44 dotychczas przekształconych szpitali nie ma długów, a zarobki personelu są o wiele wyższe niż wynosi średnia krajowa.