Artykuł poglądowyUdział chemokin w patogenezie chorób pęcherzowych - Erkiert-Polguj, Anna; Żebrowska, Agnieszka; Dziankowska-Bartkowiak, Bożena; Waszczykowska, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Chemokiny to grupa niskocząsteczkowych białek wydzielanych przez leukocyty, keratynocyty, fibroblasty i komórki śródbłonka. Cytokiny te – będące chemoatraktantami dla różnego rodzaju białych krwinek – oddziałując na komórki docelowe poprzez swoiste receptory, biorą udział głównie w modulowaniu odpowiedzi immunologicznej. Wyniki ostatnio prowadzonych badań wskazują na ich rolę zarówno w angiogenezie, embriogenezie, organogenezie, jak i patogenezie różnych chorób. W niniejszej pracy przedstawiono obecny stan wiedzy dotyczący budowy i funkcji wybranych chemokin oraz najnowsze badania nad ich udziałem w powstawaniu zmian skórnych w chorobach pęcherzowych.