Artykuł poglądowyAlergia na metalowe wszczepy stosowane w ortopedii - Dąbrowska, Danuta; Roszkiewicz, Jadwiga; Sosnowski, Grzegorz; Wójcik, Tomasz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Przy wydłużeniu średniej długości życia społeczeństwa rośnie znaczenie współczesnej ortopedii. Zwiększa się liczba zabiegów operacyjnych z użyciem metalowych wszczepów, także w coraz młodszej populacji pacjentów. U części chorych dochodzi do powikłań dermatologicznych i ortopedycznych, które mogą być wyrazem nadwrażliwości na metale obecne w metalowych wszczepach. Problem alergii na metale u pacjentów ze wszczepionymi metalowymi implantami jest poruszany od wielu lat przez lekarzy różnych specjalności. W latach 70. zauważono, że stosowane w ortopedii metalowe elementy (płyty, śruby, gwoździe i protezy) mogą powodować rozwój bądź nasilenie wyprysku kontaktowego, m.in. wyprysku kontaktowego na nikiel. Jednocześnie wyrażono przypuszczenie, że nadwrażliwość na składniki zawarte we wszczepach może tłumaczyć niektóre powikłania w ortopedii, np. zaburzenia zrostu kości czy dysfunkcję protez stawów. Problem ten do chwili obecnej jest niewyjaśniony.