Terapia zespołów bólowych z grupy reumatyzmu tkanek miękkich - Samborski, Włodzimierz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Zespoły bólowe z grupy reumatyzmu tkanek miękkich to choroby charakteryzujące się zlokalizowanym bólem i nieobecnością patologii w rutynowych badaniach laboratoryjnych. Na podstawie lokalizacji bólu i ograniczenia ruchomości można je podzielić na 6 zasadniczych grup, wyróżniając entezopatie, periartropatie, zapalenia pochewek ścięgnistych, zapalenia kaletek maziowych, fibromialgię i inne zespoły bólowe. W leczeniu rekomendowane są miejscowe iniekcje z glikokortykoidów i lidokainy, analgetyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne i miorelaksanty, wspomagane przez zabiegi fizjoterapii. Chorzy z fibromialgią wymagają przede wszystkim zastosowania leków antydepresyjnych nowej generacji.