Migotanie przedsionków w wybranych grupach chorych - Małek, Łukasz A. (Kardiologia na co Dzień, 2006)
Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące postępowania w migotaniu przedsionków poświęcają sporo uwagi specjalnym grupom chorych, takim jak: pacjenci po operacji kardiochirurgicznej, z ostrym zespołem wieńcowym, z nadczynnością tarczycy, z zespołem preekscytacji, z kardiomiopatią przerostową (HCM) czy chorobami płuc, pacjentki w ciąży. Wymagają oni zindywidualizowanego podejścia, które często różni się od powszechnie przyjętych zaleceń. Poniższy artykuł przedstawia najważniejsze zagadnienia związane z wymienionymi grupami pacjentów zarówno w praktyce ambulatoryjnej, jak i szpitalnej.