Ocena opieki pielęgniarskiej w opinii pacjentów - Wyrzykowska, Maria (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2007)
Cel pracy: Celem pracy była próba ustalenia, jaka jest ocena opieki pielęgniarskiej w opinii pacjentów przebywających w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym w Bydgoszczy. Materiał i metoda: Badania przeprowadzono w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym w Bydgoszczy. Anonimową ankietę otrzymywali pacjenci z wszystkich oddziałów szpitala w przeddzień lub w dniu wypisu. Każdy pacjent, który otrzymał ankietę, przebywał na oddziale nie krócej niż 5 dni. Wydano 600 ankiet, otrzymano z powrotem 289 (48,2%). Kwestionariusz ogólny ankiety zawierał pytania zamknięte i jedno otwarte, wśród których 13 dotyczyło postaw i zachowań personelu pielęgniarskiego oraz opieki pielęgniarskiej. Drugie narzędzie badawcze dotyczyło poszerzonej oceny jakości opieki pielęgniarskiej. Wyliczono średnią arytmetyczną z sum punktów dla odpowiednich grup pytań. Jako istotny statystycznie wynik testu, przyjęto poziom istotności p≤0,05. Wyniki: W badaniu uczestniczyło 145 kobiet i 142 mężczyzn. Wiek pacjentów był zróżnicowany i wahał się od 16 do ponad 60 lat. Najliczniejszą grupę stanowili pacjenci w przedziale wiekowym 41–60 lat. Ponad 78% pacjentów spotkało się z życzliwością, dobrocią, wyrozumiałością i uprzejmością. W granicach 60–65% wahały się odpowiedzi nie spotykam w odniesieniu do braku kultury, taktu, lekceważenia i obojętności. Pośpiech w pracy pielęgniarek (jako cecha negatywna), był dostrzegany przez pacjentów aż w 63%. W analizie szczegółowej badań wykazano liczne zależności statystyczne. Wnioski: Ocena opieki pielęgniarskiej w opinii pacjentów jest pozytywna, aczkolwiek zdaniem ankietowanych chorych, pielęgniarki zbyt mało uwagi poświęcają przygotowaniu pacjenta do samoopieki w domu oraz edukacyjnej stronie swych działań.