Ocena liczby tętna przed i po strumektomii u chorych z nadczynnością tarczycy przyjmujących leki β-adrenolityczne - Chojnacki, Maciej; Kapała, Wojciech (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2007)
Celem pracy była ocena liczby tętna u chorych hospitalizowanych celem chirurgicznego usunięcia wola tarczycowego w przebiegu nadczynności tarczycy. Badano wahania liczby tętna, wpływ zastosowanych leków β-adrenolitycznych w różnych dawkach na tempo obniżenia tętna po zabiegu, jak i zależność szybkości spadku liczby tętna od schorzeń współistniejących – nadciśnienia tętniczego. Materiał i metody: Badania przeprowadzono na grupie 37 chorych (21 kobiet i 16 mężczyzn) z nadczynnością tarczycy przyjmujących leki β-adrenolityczne, którzy byli hospitalizowani na Oddziale Chirurgii Ogólnej B Szpitala Wojewódzkiego w Poznaniu, celem wykonania strumektomii. Badania przeprowadzono od stycznia do grudnia 2005 r. Wszyscy badani chorzy (średnia wieku badanych kobiet – 36,3 lat; mężczyzn – 42,9 lat) przyjmowali propranolol w różnych dawkach, tj. 5 mg, 10 mg i 20 mg. Pomiaru liczby tętna u badanych chorych dokonywano w przeciągu 5 kolejno następujących po sobie dni, 3 razy dziennie, o ustalonych godzinach, przez personel pielęgniarski, metodą pomiaru bezpośredniego na tętnicy promieniowej w okolicy nadgarstkowej. Wyniki: Liczba tętna u chorych pobierających leki β-adrenolityczne poddanych strumektomii ulega zmniejszeniu w dość znacznym stopniu już na 3. dzień po operacji. Wnioski: Spadek liczby tętna w okresie pooperacyjnym jest nieco bardziej zauważalny u pacjentów, którzy w okresie przedoperacyjnym przyjmowali większe dawki leków β-adrenolitycznych, spadek liczby tętna w okresie pooperacyjnym jest większy u pacjentów, którzy nie chorują na nadciśnienie tętnicze.