Chłoniaki głowy i szyi – diagnostyka i biologia molekularna – obecny stan wiedzy - Marszałek, Andrzej (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2006)
W niniejszej pracy przedstawiono opis metod diagnostycznych wykorzystywanych w rozpoznawaniu chłoniaków. Zawarto krótki opis każdej z metod, w tym rutynowej histopatologii opartej na skrawkach parafinowych, oraz wskazano na możliwość wykonania badań immunohistochemicznych. Zaprezentowano charakterystykę cytometrii przepływowej, mikroskopii elektronowej, badań cytogenetycznych oraz analizy ilościowej. W opisie podkreślono zalety każdej z metod oraz jej ograniczenia. Następnie zawarto krótki opis większości chłoniaków na podstawie najnowszej klasyfikacji WHO, wskazując, jakie cechy fenotypu i zaburzeń genetycznych mogą stanowić o prawidłowym rozpoznaniu i mieć wpływ na rokowanie.