Artykuł oryginalnyRejestr opóźnień leczenia pacjentów z zawałem serca pierwotną angioplastyką w województwie mazowieckim – założenia, cele i metodyka (PolAmi-Delay) - Maciejewski, Paweł; Witkowski, Adam; Karcz, Maciej; Szwed, Hanna (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2007)
Wprowadzenie: Tak jak w całej Polsce, w województwie mazowieckim pacjenci z ostrym zawałem serca kierowani do leczenia inwazyjnego stanowią z roku na rok coraz większą grupę chorych. Stale dyżurujących 6 ośrodków warszawskich, 2 ośrodki radomskie dyżurujące naprzemiennie oraz ośrodek w Ostrołęce zapewniają możliwość nowoczesnego leczenia większości chorych. Zabieg pierwotnej angioplastyki wieńcowej (pPCI) jest zalecany przez ESC jako zalecenie klasy IA u chorych ze STEMI, z bólem/innymi objawami <12 godzin, optymalnie w czasie do 90 minut od pierwszego kontaktu z kwalifikowaną pomocą medyczną, jednak ostatnio opublikowane wyniki szwedzkiego rejestru RIKS-HIA [1] wskazują na wyższość pPCI nad fibrynolizą szpitalną, jak i przedszpitalną również w sytuacji, gdy opóźnienie leczenia przekracza 90 minut. Specyfiką organizacji leczenia chorych z zawałem serca w warunkach polskich, w odróżnieniu od obserwowanych w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej, jest z jednej strony częste transportowanie pacjentów ze szpitali rejonowych do ośrodków wyposażonych w dyżurującą pracownię hemodynamiczną, co wydłuża czas do leczenia reperfuzyjnego, a z drugiej – stosunkowo krótki czas opóźnienia wewnątrzszpitalnego. Nadal nie ma pełnych danych o łącznej wielkości opóźnienia do wykonania zabiegu pPCI w warunkach codziennej praktyki klinicznej w Polsce. Cel: Celem rozpoczętego 1 stycznia 2007 roku rejestru jest ocena czasu, jaki upływa pomiędzy wystąpieniem bólu a leczeniem inwazyjnym w warunkach 24-godzinnego dyżuru zawałowego pełnionego przez ośrodki kardiologii inwazyjnej w województwie mazowieckim. Analizie poddane zostaną poszczególne etapy kwalifikowania chorego do leczenia, dane demograficzne, farmakoterapia stosowana przed zabiegiem pPCI oraz wpływ tych czynników na krótko- (30 dni) i długoterminową (12 miesięcy) śmiertelność. Zostanie oceniona zgodność rutynowego postępowania z chorym z zawałem serca z wytycznymi ESC. Metodyka: Zaplanowano rejestrowanie czasów opóźnienia leczenia oraz danych klinicznych u kolejnych 2100 pacjentów leczonych za pomocą pPCI w 9 dyżurujących ośrodkach w województwie mazowieckim. Dane będą zbierane drogą elektroniczną za pomocą dedykowanej nakładki dołączonej do bazy danych SISN PTK.