Przepustka do inwestycji - Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2007)
Niektórzy polscy inwestorzy medyczni są w stanie niemal od ręki pozyskać setki milionów na rozwój swoich placówek. Jednak muszą mieć gwarancję, że ryzykowność ich przedsięwzięcia będzie ograniczona do minimum. Taką polisą mogłyby być np. 5-letnie promesy kontraktów. Jak zauważa autor – wprowadzenie promes mogłoby stać się także początkiem deregulacji systemu usług medycznych i sposobem na ich urynkowienie. W swoim artykule Adam Kozierkiewicz przedstawia ogólne warunki i zasady jakie powinny obowiązywać obie strony umowy przedwstępnej jaką de facto jest promesa.