Z kulą u nogi - Koczubaj, Grzegorz (Menedżer Zdrowia, 2007)
Szpital w Lubaniu to modelowy przykład niefrasobliwości, która może doprowadzić do upadku cały powiat. Wszystko dlatego, że dług lubańskiego zoz wynosi 36 mln zł, a roczny budżet powiatu 33 mln zł. We wrocławskim sądzie zapadł właśnie wyrok na szpital i powiat – samorząd ma spłacić wszystkich wierzycieli placówki. Oczywiście, sprawa ma wątek polityczny. Nowy – prawicowy – zarząd powiatu odwołał się do NSA i oskarża poprzedników (przedstawicieli lewicy) o poważne błędy w procesie przekształceń szpitala. Radni nie wykluczają zawiadomienia NIK. Gdy jednak NSA podtrzyma wyrok instancji wojewódzkiej, nic nie zatrzyma komorników, którzy zlicytują Lubań i cały powiat.