Klinik@ w komputerze - Lorens, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2007)
Od czego zacząć wprowadzanie w przychodni systemu informatycznego? Czy od wyboru oprogramowania? Czy może od konsultacji z personelem? Autor daje odpowiedź: od konsultacji z lekarzami i pielęgniarkami, bo przecież to ci ludzie będą na co dzień korzystali z zakupionego czy stworzonego programu. Pierwsza część poradnika (druga będzie dotyczyć wyboru oprogramowania) krok po kroku opisuje procedury jakie należy wdrożyć decydując się na informatyzację placówki medycznej.