Szpital Europa - Knypl, Krystyna (Menedżer Zdrowia, 2007)
Najlepsze szpitale Starego Kontynentu to Rikshospitalet w Oslo, Karolinska University Hospital w Sztokholmie, St. Mary’s Hospital w Londynie. Przedstawiony w Menedżerze Zdrowia (nr 6/2006) ranking najlepszych szpitali amerykańskich zrodził pytanie, czy możliwe jest podobne uszeregowanie placówek ochrony zdrowia w Europie? Różne systemy finansowania, budżety placówek, czy zasady refundacji świadczeń medycznych sprawiły, że nie było to łatwe. Znaleźliśmy jednak kilka parametrów, dzięki którym można wytypować najlepsze placówki medyczne Europy. W tekście opisujemy te najlepsze, ale także będące w czołówce wszystkich krajów Europy.