Naukowa piramida. Rozmowa z prof. Zbigniewem Gaciongiem - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Prof. Zbigniew Gaciong, mówi o korzyściach wynikających z finansowania nauki przez prywatne podmioty oraz tworzeniu w badaniach – jak to określa – masy krytycznej, po osiągnięciu której następuje przełom i odkrycia. – Dzisiaj nauka jest oparta na schemacie piramidy – im szersza jest podstawa, tym większa szansa, że na szczycie pojawi się wynalazek. Dlatego nauka odnosi największe sukcesy w krajach bogatych. Jej finansowanie z budżetu państwa oraz funduszy prywatnych to właśnie budowanie podstawy i szansa na znaczne postępy rodzimej myśli naukowej.