Wpływ wrażliwości na leczenie i resztkowej masy nowotworowej na wyniki autotransplantacji komórek krwiotwórczych w chłoniaku Hodgkina – doświadczenie jednoośrodkowe u 173 pacjentów - Stella-Hołowiecka, Beata; Czerw, Tomasz; Hołowiecka-Goral, Aleksandra; Kachel, Lucja; Wojciechowska, Maria; Giebel, Sebastian; Helbig, Grzegorz; Wojnar, Jerzy; Krawczyk-Kuliś, Małgorzata; Hołowiecki, Jerzy (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wstęp: Wysokodawkowana chemioterapia z następczą autotransplantacją komórek krwiotwórczych (AHCT) znajduje rosnące zastosowanie u chorych z chłoniakiem Hodgkina (HL), wykazujących oporność lub nawrotowość po konwencjonalnej chemioterapii oraz u chorych z cechami wysokiego ryzyka. Materiał i metody: Przeprowadzono retrospektywną analizę wyników leczenia 173 pacjentów z HL, u których AHCT wykonano wg ujednoliconej procedury w jednym ośrodku. Przed zabiegiem 17 chorych było w pierwszej całkowitej remisji (CR1), a wobec cech wysokiego ryzyka, AHCT przeprowadzono jako konsolidację, 40 – w drugiej lub kolejnej całkowitej remisji (CR>2), 52 – w pierwszej częściowej remisji (PR1), 35 – w PR>2, a u 29 pacjentów choroba wykazywała oporność pierwotną (NR) lub oporność w okresie nawrotu (RR). Wyniki: Śmiertelność do 100. dnia po AHCT wynosiła 2,9%. 7-letnie prawdopodobieństwo całkowitego przeżycia (OS) i przeżycia bez progresji choroby (PFS) dla całej analizowanej grupy chorych wynosiło odpowiednio 72 i 56%. OS i PFS nie różniły się istotnie w populacjach pacjentów leczonych AHCT w CR>1 vs PR>1. W tych grupach niekorzystnym czynnikiem prognostycznym dla prawdopodobieństwa nawrotu (Rl) była zwiększona aktywność dehydrogenazy kwasu mlekowego (LDH), p<0,04. Stwierdzono znacząco większe prawdopodobieństwo 7-letniego OS i PFS u pacjentów w fazie CR i PR w porównaniu do chorych leczonych AHCT z cechami oporności pierwotnej i oporności po nawrocie (odpowiednio 76 vs 54%; p=0,0002, oraz 61 vs 35; p=0,0018). Wnioski: AHCT jest skuteczną i bezpieczną metodą leczenia HL, wykazującego choćby częściową wrażliwość na leczenie, o czym świadczy uzyskanie przez pacjenta częściowej pierwszej remisji PR1, lub w przypadkach nawrotowych, kolejnej CR lub PR. Chorzy ci kwalifikują się więc do leczenia AHCT, natomiast w przypadkach oporności pierwotnej i opornym nawrocie, wyniki AHCT są niezadowalające i należy rozważyć allotransplantację lub leczenie w ramach protokołów badawczych.