Terapia fotodynamiczna – obecne wskazania oraz efekty leczenia stanów przednowotworowych i wybranych nowotworów skóry - Mackiewicz-Wysocka, Małgorzata (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Koncepcja wykorzystania światła w skojarzeniu z substancją fotouczulającą do leczenia różnych chorób jest znana od wieków, jednakże dopiero w ostatnich latach nastąpił intensywny rozwój terapii fotodynamicznej (PDT). PDT jest obiecującą strategią terapeutyczną w leczeniu wielu nowotworów oraz chorób nienowotworowych. PDT ma już ustalone miejsce w leczeniu niektórych schorzeń nowotworowych w dermatologii, takich jak rogowacenie starcze, rak podstawnokomórkowy, choroba Bowena i rak kolczystokomórkowy. Niniejsza praca podsumowuje obecny stan wiedzy dotyczący leczenia wybranych stanów przednowotworowych i nowotworowych skóry metodą miejscowej PDT.