Kardiochirurgia dorosłychLeczenie chirurgiczne wady aortalnej z zastosowaniem protez mechanicznych On-X 21 u chorych z wąskim ujściem – 5 lat doświadczeń - Perek, Bartłomiej; Paluszkiewicz, Lech; Misterski, Marcin; Sarnowski, Wojciech; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Cel: Celem pracy jest ocena wczesnych i średnio odległych wyników wymiany zastawki aortalnej z zastosowaniem mechanicznych protez On-X 21 u chorych z wąskim pierścieniem aortalnym. Materiał i metody: Badaniem objęto 50 chorych (33 mężczyzn i 17 kobiet) w wieku 61,6±7,6 lat, którym w latach 2001–2004 wszczepiono protezy zastawki aortalnej On-X 21. Wszyscy pacjenci byli operowani z użyciem krążenia pozaustrojowego w hipotermii umiarkowanej (26–28°C). Podczas ostatniej wizyty odbytej w ramach obserwacji odległej wykonywano badanie echokardiograficzne, w którym oceniano funkcję protez (średni gradient przezzastawkowy (PPG), efektywną powierzchnię ujścia (EOA) oraz jej wskaźnik (EOAi)). Wyniki: Śmiertelność okołooperacyjna wyniosła 2,0% (1 chory). W okresie obserwacji odległej (średnio 41,7±9,6 miesięcy) ukończonej przez 47 chorych (94,0%) zmarło kolejnych trzech pacjentów. Prawdopodobieństwo przeżycia 12 i 48 miesięcy wyniosło odpowiednio 94,0±3,4% i 91,8±4,0%. Nikt nie wymagał reoperacji, nie stwierdzono przypadków infekcyjnego zapalenia wsierdzia ani przecieku okołozastawkowego. Oszacowane prawdopodobieństwo niewystępowania powikłań zakrzepowo-zatorowych w okresie 12 i 48 miesięcy wyniosło 97,9±2,1% i 89,7±0,8%, powikłań krwotocznych związanych z leczeniem przeciwzakrzepowym odpowiednio 97,9±2,1% i 95,5±3,1%. W ostatnim badaniu prowadzonym w ramach obserwacji odległej 39 chorych (90,7%) zaliczono do III lub IV klasy wg NYHA. Wszystkie protezy funkcjonowały prawidłowo ze średnim PPG 10,7±3,6 mmHg, miały średnią EOA 1,73±0,59 cm 2 i EOAi 0,91±0,30 cm 2 /m 2 . Wnioski: Chirurgiczne leczenie wady aortalnej z zastosowaniem mechanicznych protez zastawkowych On-X 21 u chorych z wąskim lewym ujściem tętniczym jest obarczone niewielką śmiertelnością i zapewnia dobre wyniki kliniczne oraz echokardiograficzne w obserwacji średnio odległej.