Guz ziarnistokomórkowy skóry (guz Abrikosowa) – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Sobjanek, Michał; Trzeciak, Magdalena; Klimkowska, Monika; Włodarkiewicz, Adam; Roszkiewicz, Jadwiga (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Guz ziarnistokomórkowy, nazywany również guzem Abrikosowa, jest rzadkim nowotworem wywodzącym się z osłonek nerwów. Guz występuje najczęściej w 4. i 5. dekadzie życia, nieco częściej u kobiet. Najczęstszą lokalizacją nowotworu są tkanki miękkie, skóra oraz śluzówki górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. W większości przypadków guz występuje pojedynczo. Mnogie ogniska obserwowane są w 10–25% przypadków. Złośliwy przebieg kliniczny notuje się u 3–7% chorych. Leczeniem z wyboru jest radykalne wycięcie zmiany. Autorzy prezentują przypadek 15-letniego chłopca z guzem ziarnistokomórkowym ramienia.