Kardiochirurgia dorosłychDoświadczenia własne w operacjach naprawczych opuszki aorty z użyciem pojedynczych łat dakronowych - Borzymowski, Jan; Przybylski, Roman; Łoś, Joanna; Urbanski, Paul; Pasek, Piotr; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Pacjentom kwalifikowanym do zabiegu operacyjnego z powodu tętniaka aorty wstępującej i z niedomykalnością zastawki aortalnej można zaproponować zabieg operacyjny rekonstrukcji aorty z zachowaniem własnej zastawki, co pozwala na uniknięcie przewlekłej terapii przeciwkrzepliwej i znacząco zmniejsza ryzyko powikłań w odległym przebiegu pooperacyjnym. Operacja naprawcza opuszki aorty z użyciem łat dakronowych, protezy naczyniowej i z zachowaniem zastawki własnej zyskuje akceptację jako metoda bezpieczna, pozwalająca na korzystniejsze odtworzenie opuszki aorty dla uzyskania zadowalającego i trwałego efektu zarówno w okresie pooperacyjnym, jak i w obserwacji odległej. Metoda ta jest szczególnie przydatna w grupie pacjentów z asymetrią opuszki aorty lub chorych, u których rekonstrukcja wszystkich zatok Valsalvy nie jest wymagana