Wady wrodzoneZastosowanie stentów wewnątrznaczyniowych w wieloetapowym leczeniu dzieci z zespołem niedorozwoju lewego serca – doświadczenia własne - Moszura, Tomasz; Mazurek-Kula, Anna; Dryżek, Paweł; Moll, Jadwiga; Moll, Jacek; Sysa, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Zabiegi kardiologii interwencyjnej w leczeniu dzieci z zespołem niedorozwoju lewego serca (HLHS) stały się częścią wieloetapowego leczenia tej szczególnej grupy pacjentów. Cel: Celem pracy jest ocena przydatności leczenia interwencyjnego z zastosowaniem stentów wewnątrznaczyniowych w leczeniu dzieci z HLHS. Materiał i metody: W latach 1999–2007 w Klinice Kardiologii ICZMP implantowano łącznie 23 stenty wewnątrznaczyniowe u 20 dzieci z HLHS. Ze względu na miejsce implantacji stentu wyszczególniono następujące grupy pacjentów: 1. – z implantacją stentu do zwężonych, hipoplastycznych naczyń płucnych (16 pacjentów), 2. – z implantacją stentu do zwężenia łuku aorty (1 pacjent), 3. – z innymi zabiegami interwencyjnymi z użyciem stentów u dzieci z HLHS (3 pacjentów). Wyniki: W grupie 1., liczącej 16 pacjentów ze zwężeniem tubularnym i odcinkową hipoplazją naczyń płucnych, zabieg implantacji stentu wewnątrznaczyniowego zakończył się powodzeniem u wszystkich chorych. U pacjenta ze zwężeniem łuku i cieśni aorty uzyskano poszerzenie tubularnego zwężenia z 4,5 mm do 8 mm oraz redukcję skurczowego gradientu ciśnienia w cieśni aorty z wyjściowych 30 mmHg do 4 mmHg. Niestandardowe zabiegi interwencyjne (wszczepienie stentu do przewodu tętniczego, udrożnienie zespolenia komorowo-płucnego oraz poszerzenie stentem komunikacji międzyprzedsionkowej), wykonane u pacjentów w bardzo ciężkim stanie, pozwoliły na stabilizację krążeniową u tych chorych. Wnioski: 1. Zabiegi angioplastyki balonowej z implantacją stentu do zwężonych naczyń płucnych pozwalają na skuteczne poszerzenie średnicy tubularnego zwężenia i obniżenie średniej wartości ciśnienia płucnego. 2. Redylatacja implantowanych uprzednio stentów płucnych pozwala na dostosowanie średnicy naczyń w miarę rozwoju dziecka z HLHS. 3. Angioplastyka balonowa z implantacją stentu w zwężeniu łuku aorty u pacjentów z HLHS może być skutecznym zabiegiem paliatywnym. 4. Niestandardowe zabiegi z wykorzystaniem stentów w zespole hipoplazji lewego serca korzystnie wspomagają wieloetapowe leczenie kardiochirurgiczne.