Torakochirurgia Komórki tuczne i angiogeneza w niedrobnokomórkowych rakach płuc - Wyrobiec, Grzegorz; Rokicki, Wojciech; Stęplewska, Katarzyna; Kasperczyk, Janusz; Głowacka, Maria (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Do rozwoju guzów nowotworowych niezbędna jest sieć naczyń krwionośnych odżywiających tkankę nowotworową. Dotychczasowe badania sugerują, iż komórki tuczne mogą być źródłem co najmniej kilkudziesięciu czynników stymulujących angiogenezę. Cel: Celem pracy jest próba znalezienia zależności pomiędzy liczbą gromadzących się na obrzeżu niedrobnokomórkowego raka płuc komórek tucznych a liczbą nowo powstałych naczyń krwionośnych. Badania przeprowadzono na dwóch najczęściej występujących w Polsce niedrobnokomórkowych rakach płuc, tj. raku płaskonabłonkowym i gruczolakoraku. Materiał i metody: Materiał do badania stanowiły wycinki guzów usuniętych w czasie zabiegów torakochirurgicznych. Badaniu poddaliśmy grupę 73 chorych, których operowano z powodu pierwotnego niedrobnokomórkowego raka płuc w Klinice Chirurgii Klatki Piersiowej Wydziału Lekarskiego w Zabrzu Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach. Do badania wykorzystaliśmy typowe metody barwienia immunohistochemicznego z zastosowaniem przeciwciał monoklonalnych firmy Novocastra: CD31 (PECAM-1) oraz Mast Cell Tryptase (NCL-MCTRYP-428). Wyniki: Na obrzeżu gruczolakoraków stwierdziliśmy nagromadzenie większej liczby komórek tucznych oraz bardziej nasiloną angiogenezę niż na obrzeżach raków płaskonabłonkowych. U osób starszych na obrzeżu obu badanych rodzajów guzów stwierdziliśmy mniejszą liczbę komórek tucznych i mniejszą liczbę nowo powstałych naczyń krwionośnych.