Anestezjologia i intensywna terapiaZastosowanie wentylacji dyszowej wysokimi częstotliwościami do zabiegów resekcji tchawicy – opis sześciu przypadków - Zajączkowska-Drużba, Katarzyna; Olejnik, Krzysztof; Misiołek, Hanna; Rokicki, Wojciech; Czyżewski, Damian; Filipowski, Marek; Misiołek, Maciej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Do zabiegów resekcji tchawicy alternatywą dla tradycyjnej metody wentylacji (tracheostomii bądź krążenia pozaustrojowego) jest wentylacja dyszowa (HFJV, ang. high frequency jet ventilation). Cel: Celem pracy była analiza użyteczności i skuteczności stosowania wentylacji dyszowej wysokimi częstotliwościami podczas operacji częściowego wycięcia tchawicy. Materiał i metody: U sześciu chorych ze zwężeniem tchawicy prowadzono wentylację dyszową. Ocenie poddano wybrane śródoperacyjne parametry wentylacyjne i hemodynamiczne. Wyniki: Chorzy wykazywali stabilność hemodynamiczną oraz prawidłowe wartości wentylacyjne w czasie całego zabiegu. Wnioski: Wentylacja wysokimi częstotliwościami z użyciem rurki intubacyjnej typu jet-catheter jest użyteczną i skuteczną metodą wentylacji podczas operacji częściowego wycięcia tchawicy.