Dzielmy sie doświadczeniemZawał okołooperacyjny u pacjentki bez zmian w naczyniach wieńcowych poddanej planowej operacji wymiany zastawki aortalnej - Goździk, Anna; Pelczar, Marek; Skalik, Robert; Obremska, Marta; Goździk, Waldemar (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Zawał okołooperacyjny u pacjentów po zabiegu wszcze-pienia zastawki aortalnej jest zjawiskiem rzadkim, ale poważnym – zagraża życiu chorego. Opis przypadku: Pacjentka w wieku 64 lat została skierowana na planową operację wymiany zastawki aortalnej z powodu jej objawowej niedomykalności. W 2. dobie po zabiegu wszczepienia bioprotezy aortalnej doszło do wstrząsu kardiogennego w przebiegu okołooperacyjnego zawału mięśnia sercowego ściany dolno-przednio-bocznej. Zawał potwierdzono badaniem EKG, USG i wzrostem markerów martwicy mięśnia sercowego TnI i CKMB. W koronarografii – podobnie jak przed zabiegiem – nie stwierdzono zmian w naczyniach wieńcowych. Stan pacjentki wymagał długotrwałej intensywnej terapii. W stanie ogólnym dość dobrym została przekazana do dalszej rehabilitacji w ośrodku rehabilitacyjno-leczniczym. Wnioski: Zabieg operacyjny wymiany zastawki aortalnej może być powikłany okołooperacyjnym zawałem mięśnia sercowego mimo braku istotnych zmian miażdżycowych w naczyniach wieńcowych przed operacją. Najczęstszą przyczyną powikłań jest przejściowe zamknięcie ujść naczyniowych materiałem zatorowym (powietrze, zator wapienny) lub nieprawidłowo przebiegająca reperfuzja lub nagłe obkurczenie naczynia.