Artykuł poglądowy Kardiomiopatia cukrzycowa - Karnafel, Waldemar (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Kardiomiopatia cukrzycowa jest zespołem klinicznym, w skład którego wchodzą następujące powikłania cukrzycy: mikroangiopatia, neuropatia wegetatywna, zmiany metaboliczne w samym mięśniu serca oraz zmiany w układzie przewodzącym serca. W pracy omówiono patogenezę, rozpoznanie i leczenie kardiomiopatii cukrzycowej.