Stłuszczenie wątroby. Problem zdrowotny u chorych na cukrzycę typu 2? - Szymborska-Kajanek, Aleksandra; Wróbel, Marta; Strojek, Krzysztof (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Ocena czynności wątroby jest niezbędna w codziennej praktyce klinicznej. Pozwala na rozpoznanie schorzeń wątroby, monitorowanie przewlekłych schorzeń wątroby czy wreszcie wychwycenie hepatoksycznego wpływu leków. Stłuszczenie wątroby, niezależnie od przyczyny, może prowadzić do marskości, zwiększonej chorobowości i śmiertelności. Najczęstszą przyczyną nieprawidłowych wyników badań laboratoryjnych funkcji wątroby u chorych na cukrzycę jest niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), która wiąże się z otyłością brzuszną, dyslipidemią oraz zespołem metabolicznym. Niniejszy artykuł traktuje o NAFLD – jej definicji, objawach klinicznych i terapii przy współistniejącej cukrzycy.