Diagnostyka i leczenie bólowej polineuropatii cukrzycowej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Neuropatia cukrzycowa należy do najczęstszych powikłań mikroangiopatycznych cukrzycy. Najczęściej występującym typem neuropatii cukrzycowej jest symetryczna polineuropatia obwodowa. Najpoważniejszym problemem klinicznym u chorych z zaawansowanym stadium polineuropatii cukrzycowej jest ból, który istotnie upośledza komfort życia chorych, będąc w skrajnych przypadkach przyczyną depresji i prób samobójczych. O ile stosunkowo łatwo, bo na podstawie objawów klinicznych, można rozpoznać polineuropatię cukrzycową, o tyle skuteczne leczenie przeciwbólowe wciąż pozostaje nierozwiązaną kwestią.